En uygun konut kredisi için bankaları karşılaştırın, kazançlı çıkın!

Basın Bültenleri

Konut Kredilerinde En Sık Karşılaşılan Sorunlar 19.06.2012

Kredi kullanarak konut satın alacak olan tüketiciler krediye başvururken de kullanırken de pek çok sorunla karşılaşıyorlar. Konutkredisi.com.tr Danışmanlık Hizmetleri kurucu ortağı Onur Tekinturhan, her gün uzman mortgage danışmanlarına ulaşan yüzlerce tüketicinin en sık yaşadığı sorunları ve sordukları soruların cevaplarını paylaştı:

1.Evin tümünü krediyle almak istiyorum!
2011 yılında BDDK’nın almış olduğu karar gereği bankalar satın alınacak evin ekspertiz değerinin %75’ine kadar kredi verebiliyorlar. Ancak size veya ailenize ait ikinci bir ev var ise, bunu teminat göstererek evin değerinin tamamının kredilendirilmesi mümkün. Bazı durumlarda kişiye özel farklı istisnalar ve uygulamalar da olabileceği için böyle bir durumda uzman mortgage danışmanlarına danışmanızı öneririz.

2. Geçmişte düzensiz ödemelerim var veya bankanın takip sürecine girdim; kredi kullanabilir miyim?
Geçmişte yaşadığınız düzensiz ödemeler ve takipler bankalar tarafından Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ile paylaşılır ve kredi skorunuzun düşmesine sebep olur. Bu da bankaların kredi talebinizi olumsuz değerlendirmesine yol açabilir. Düzensiz ödemelerinizin sıklığı, yasal takip sürecinin üzerinden ne kadar zaman geçtiği gibi faktörler bu değerlendirmede önemli rol oynar. Yaşadığınız problemlerin üzerinden bir kaç sene geçtiyse ve bu süre boyunca kredi kartı kullanıp ödemelerinizi düzenli yaptıysanız konut kredisi kullanabilme ihtimaliniz çok yüksek. Burada bankaların değerlendirme kriterlerinin birbirinden farklı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Kredi kullanmanızın mümkün olmadığını düşündüğünüzde bile bağımsız mortgage danışmanları ile görüşerek sizin için doğru bir banka bulabilirsiniz.

3. Gelir belgeleme: Gelirim var ancak işverenim bordromu düşük gösteriyor, tümünü belgeleyemiyorum.
En sık karşılaştığımız soru. Bu durumda eğer çalıştığınız şirketten durumu anlatan bir maaş yazısı alabilirseniz bankalar bunu mutlaka olumlu değerlendirecektir. İşvereniniz yazıyı vermek istemezse doğrudan bankaya da gönderebileceğini hatırlatın.

4. Gelirim alacağım kredinin taksitine göre düşük kalıyor, ailemin (oğlumun, annemin) gelirini de gösterebilir miyim?
Anne, baba ve eş gelirleri banka tarafından haneye giren toplam gelir olarak algılandığı için bu şekilde kredi kullanmak mümkün. Ancak bankadan bankaya değişmekle birlikte geliri hesaba katılacak aile bireyinin de krediye ortak olması talep edilebilir.

5. Krediyi hangi bankadan kullanmak daha avantajlı? Kredi sürecinde yanlış birşey yapılmadığından nasıl emin olabilirim, kime sorabilirim?
En avantajlı krediyi kullanabilmek için tüm bankaların fiyatlamalarını, süreçlerinin nasıl ilerlediğini ve başvuru şartlarını bilen bağımsız bir mortgage danışmanı ile görüşmek gerekir. Uzman mortgage danışmanı sizin sorularınızı yanıtlar ve en doğru bankadan kredinizi kullanmanız için yönlendirir. Benzer şekilde kredilendirme sürecinde yaşayabileceğiniz her türlü sorun için mortgage danışmanınızla görüşebilirsiniz.

6. Yurtdışında yaşayan müşteri: Yurtdışında yaşıyorum ve gelirim de yurtdışında.
Konut kredisi kullanmak isteyen tüketici yurtdışında olsa dahi gelirini belgeleyebiliyorsa Türkiye’de konut kredisi kullanabilmesi mümkün. Bankalar, Türkiye’de yerleşik bir adres ya da kefil gösteren müşterilerine konut kredisi kullandırabiliyorlar. Ancak her banka her ülkenin vatandaşına kredi kullandıramıyor, bu sebeple doğru bankayı belirleyerek doğru süreci izlemek önem taşıyor.

7.Ek nakit ihtiyacı: Konut kredisi alırken bir miktar daha fazla alıp elimde fazladan nakit bulunsun istiyorum. Kredi kullanırken evin satış değerini yüksek göstererek veya kredi tutarını artırarak ek nakit almak mümkün mü?
Çok sık karşılaşılan bir soru, ancak evin satış değerinde herhangi bir değişiklik yapmak mümkün değil. Satın alınacak evin değerini bankalardan bağımsız olan eksperler belirliyor. Bağımsız ekspertiz firmalarının konutun değerlemesinde herhangi bir manipülasyon yaparlarsa lisanslarını kaybetme tehlikeleri bulunuyor. Bu yüzden bu süreci etkileyerek satış değerini yüksek göstermek mümkün olmuyor. Tüketicilerin dikkat etmeleri gereken bir başka konu da konut kredilerinin alıcıya değil satıcıya ödendiğidir. Yani kullandığınız kredi size hiçbir şekilde nakit olarak ödenmeyecek, doğrudan banka tarafından satıcıya ödenecektir. Bu sebeple elinizde daha fazla nakit olsun istiyorsanız daha fazla kredi için başvurmak yerine ödeyeceğiniz peşinatı azaltın.

8.Satın alacağım evin üzerinde hali hazırda ipotek varmış, kredilendirilebilir mi?
Satın alacağınız evin üzerinde ipotek olsa dahi konut kredisi kullanmanız mümkün. Burada önemli olan evin üzerindeki ipoteğin ticari ipotek olmaması ve sürecin iki banka tarafından koordinasyon içinde yürütülmesidir.

9.Evi çoktan satın aldım, tapu işlemini yapmış olmama rağmen kredi kullanabilir miyim?
Alıcıyla anlaşarak tapu işlemini tamamladıktan sonra da konut kredisi kullanmanız mümkün. Ödeyeceğiniz tutar için satıcı ile bir senet düzenlemiş olmanız kredi işini kolaylaştıracaktır. Bankaların bu duruma özel süreçleri hakkında detaylı bilgi almak için uzman ve bağımsız mortgage danışmanıyla görüşmelisiniz.

10.Kredi ödemelerim devam ederken taksitleri arttırmak, azaltmak veya elimde para biriktikçe ara ödemeler yapmak istiyorum, mümkün mü?
Kredinizin geri ödemesi devam ederken taksitlerinizi değiştirmek veya ara ödemeler yapmak mümkün. Ancak bunları kredi kullanmadan önce sözleşmenizde belirtmediyseniz, %2 erken ödeme cezası ödemeniz gerekebilir. Ödemelerinizi düzenli yapıyorsanız taksit tutarınızı değiştirmek istediğinizde kredi kullandığınız banka ile anlaşarak kredinizi yapılandırabilir veya uygun şartlar sunan başka bir banka ile görüşerek kredi transferi yapabilirsiniz. Benzer şekilde, önceden planlanmamış ara ödemeler yaptığınızda da yapılan ödemenin %2’si kadar ceza ödemeniz gerekebilir.

11.İnşaat halinde, henüz tamamlanmamış evi satın almak istiyorum, kredilendirilebilir mi?
Alacağınız ev en az %60 oranında tamamlanmışsa konut kredisi kullanmanız mümkün. Bu da dış cephenin tamamlanmış olması anlamına geliyor. Bunun dışında kalan durumlarda bir ihtiyaç kredisi olan inşaat tamamlama kredisi kullanılabilir.

12.İçinde oturduğum evi satıp daha iyi bir yere geçmek istiyorum. Aradığım yeni evi buldum ama oturduğum evi satmak zaman alacaktır, ne yapmam lazım?
Bu durumda bazı bankalar size evinizi satıp yeni evin peşinatına dönüştürmeniz için 3-4 yıla kadar süre tanıyabiliyor. Yani satın alacağınız evin tamamı için kredi kullanırsınız ve hali hazırda sahip olduğunuz evi sattıktan sonra elinizde oluşan peşinatı bankaya ödersiniz. Bu şekilde uygun fiyattan aradığınız evi bulduğunuzda kaçırmamış, fiyat artışlarından etkilenmemiş olursunuz.

Konutkredisi.com.tr Danışmanlık A.Ş. hakkında
Konutkredisi.com.tr, Türkiye genelinde konut ve ihtiyaç kredileri almak isteyen tüketicilere ücretsiz hizmet veren bağımsız bir kredi danışmanlık şirketidir. Mortgage konusunda uzman kadrosuyla çok sayıda bankanın indirimli kredi ürünlerini tanıtır, faiz hesaplamalarını yaparak karşılaştırır, kredi ile ilgili tüm soruları yanıtlar ve kredi sürecini takip eder.
Konut Kredisi Hesaplama

Konut Arama Durumu